Ey devlet ve onun yöneticileri; Çalışan ve emeklilerin gözü sizde

Mevcut yönetim asgari ücretin 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren 8 bin 506 TL'ye çıkardığını açıkladı. Kimisi memnun oldu kimisi bu rakamın bu enflasyonist koşullarda bir aileye yetmeyeceğini açıkladı.. Cumhurbaşkanı rakamı açıklarken, “Hele bakalım belki ikinci bir düzenleme yapabiliriz” demişti.


Maliye Bakanımız ve Merkez Bankası yıl itibariyle enflasyon tahmini açıklamalarını yaptılar. Yıl sonun da yüzde 30’lara düşecekmiş.


İyi güzelde enflasyonun bu orana nasıl geleceği hususunda bir açıklama yok. Üretimimiz yok denecek kadar az. İhracatımız ithalatın üçte bir oranında gelir elde ediyor. Yani sattığımız aldığımızı karşılayamıyor ve biz sürekli borçlanıyoruz. Ekonomistler bu koşullarda enflasyonun düşmesinin, döviz fiyatlarının azalmayacağını bildiriyorlar.


Enflasyonu açıklayan kurumumuzun verdiği rakamlar gerçekle bağdaşmıyor. MB faizleri düşürüyor ama uyan yok. Bankaya para yatırdığınızda faizler 19-21 olarak uygulanırken kredi alsanız yüzde 26 ile uygulanıyor. Enflasyon açıklanan rakamlarla olmuyor ki. Şimdi uygulamada faiz yüzde 9. Bankaların uyguladığını yukarıda yazdım. Bu koşullarda enflasyon nasıl düşecek anlamak mümkün değil ama, temennimiz düşmesi yönündedir.


Gözler Ankara'da

Asgari ücretin yüzde 54.60 olarak artmasından sonra asgari ücretin en az iki katı altında maaş alan emekliler ve mevcut çalışanlarla Devlet memurlarının gözü kulağı Ankara’ya çevrildi. Çalışanlar ve emekliler önümüzdeki yıl içinde yapılacak seçimleri de göz önüne alarak kendilerine yapılacak maaş artış oranını sabırsızlıkla bekliyorlar.


Bunlara yapılacak zam kağıt üzerinde varsayılan enflasyona göre mi, yapılacak, yoksa gerçekte piyasa öve çarşı-pazardaki fiyatlara göre mi yapılacak?
Ülkemizdeki 14 milyon emeklinin büyük çoğunluğu asgari ücretin çok çok altında maaş aldıklarına, mevcut çalışanlar ve devletimizin memurlarının maaşlarında açıklanan asgari ücret seviyesinde olduğuna göre;


Bu kesim yapılacak hesaplamada bu kriterlere dikkat edilmesini istiyorlar. Sayıları milyonları bulan emeklilerden aldığım mesajları değerlendirdiğimde, “Eğer kendilerine yapılacak zammın asgari ücret zammından az olması takdirinde. Önümüzdeki seçimde başlarını iki ellerinin arasına alıp iyice değerlendirdikten sonra sandığa gideceğiz ya da gitmeyeceğiz. Bu böyle biline” diyerek iktidara ve muhalefete mesaj gönderiyorlar.
Benden hatırlatması gerisini ülkemizi yönetenlerle, yönetmeye talip olanlar düşünsün.


Helal sana Ankara müftüsü

Hakikaten sana helal olsun Sn. Ankara Müftüsü Hasan Çınar.


Her şeyi hallettik. Sadece ülkemizde birkaç hayvanat bahçesinde bulunan zebraların etinin yenilip yenilmemesine kalmıştı.


Onu da verdiğiniz fetva ya da beyanatla helal olduğunu yenilebilir olduğunu açıklamışsınız. Yarın bir gün, fırsat bulup onları da çalıp yiyenler olursa hiç şaşmam.


Sn. Müftüm, sizin göreviniz bunlar değil ki. Mesela siz halkımıza Helali, haramı, kul hakkını, 6 yaşındaki kız çocukları ile evlenemeyeceğini, kurslara giden sabilere cinsel istismarda bulunmayacağını anlatsanız ne kadar güzel olur.


O zaman insanlarımız birbirini sever, dost olur, kardeş olur. Haa bu durum belki bazılarının hoşuna gitmeyebilir ama yinede birlik ve beraberliğin önemli olduğunu vurgulayın.


Müslümanlığın giyilen şalvar ve başa sarılar sarıkla bırakılan sakalla ölçülmediğini anlatmanız çok daha iyi olur. Ayrıca o kıyafetlerin din adamlarına yani sizlere ait olduğunu açıklayın ve öğretin ki, sizlerinden değeri daha da artsın.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Dolu Arşivi