Film mi seçemiyorsunuz?

İnsanı en çabuk ne büyütür? Acılar, savaşlar... Küçük kız çocuğu Mişka dua ederken dileklerini şöyle sıralıyor; ”Bir kedim, bir tavşanım olsun, okula gidebileyim. Bir sürü yiyeceğim olsun. Bir de tek başıma yatabileceğim bir yatağım.”
İyi bir hafta sonu geçirmek istiyor ve film mi seçemiyorsunuz? Koltuklara yaslanın, kemerleri bağlayın filmler benden...
***
2.Dünya savaşı yılları Brüksel’de yıl 1941. Nazi gestapolarının yakalayıp sürgün ettikleri ailenin kızı yahudi Mashi Defonseca'nın gerçek hayat hikayesinden uyarlanmış bir film. Anne ve babası başlarına bir şey gelmesi halinde, kızlarını saklaması amacıyla para karşılığı bir aile anlaşır. Tahmin edilen gerçekleşir ve Mişka’nın ailesi yakalanır. Küçük kızın teslim edildiği aile, para gelmeyeceği korkusuyla kızı polise teslim etmeye karar verir. Mişka ailesini aramak üzere evden gizlice kaçar. Belçika’dan başlayıp Ukrayna’ya kadar bütün Avrupa’yı yürüyerek dolaşır. Dört yıl sürecek bu zorlu yolculukta, ormanda kurtlar sayesinde hayatta kalmayı başarır. 
Bu bahsettiğim film, 1992 yılı yapımı. Orjinal adı; ”Survivre Avec Les Loups”olan, ”Yaşam Savaşı” olarak türkçeye çevrilmiş filmin yönetmeni Vera Belmont. 
Guy Bedos, Mathilde Goffart, Michele Bernier’in oyuncu kadrosunu oluşturduğu filmi keyifle izleyebilirsiniz.
***
Bugün  kitle psikolojisi ile ilgili iki film önerim daha var. İzlerken çok düşünüp, çok şaşıracaksınız.
Almanya yapımı”DIE WELLE(Tehlikeli Oyun)filminin, 9 ödülü, 9 adaylığı var. Dram-Gerilim türü filmin yönetmeni Dennis Gansel. Morton Rhue’nin ”The Wave” (Dalga) adlı kitabından uyarlanmış. 107 dakikalık filmin konusu; Farklı kültürlerden gelen öğrenciler, öğretmenlerinin Otokrasi dersi işleyeceği sınıfa kayıt olurlar. Dersler o kadar ilgi çeker ki, diğer projelere katılmış öğrenciler bile bu sınıfa gelmek isterler. 
Ve ders başlar. Ancak, olayın boyutları bir süre sonra içinden çıkılmaz bir hal alır.
Diktatörlüğün oluşmasında hangi sosyal etkenlerin katkısı olur? Yüksek enflasyon, işsizlik oranı, sosyal adaletsizlik diktatörlüğü getirir mi?
Felsefeci, Gustov Le Bon’un şu sözünü hatırlamanın tam zamanı; ”Örgütlü bir kitleyi oluşturan bireyler son derece farklı özellikler  sergiler. Kitle içinde tüm duygu düşünceler tek ve aynı doğruya yönelir. Bilinçli kişilikler kaybolur. Liderin iddialarını kabul eder ve kendi karakterine aykırı biçimde davranabilir. Kitlelerin genel karakterini parlamentoda aynen buluruz. Düşüncelerde basitlik, çabuk hiddetlenme, telkine yeteneklilik, duygularda aşırılık, önderlerin güçlü nüfusu.”
***
Sırada yine 1 saat 54 dakika heyecanla izleyeceğiniz, 2002 Almanya yapımı Gerilim hatta Sosyolojik de diyebilceğimiz ”Das Experiement” filmi var. Bir deney yapmak üzere iyi bir ücret karşılığında denekler aranmaktadır. Bu denekler 2 haftalık sürede, sahte cezaevine döndürülmüş bir yerde kalacaklardır. Aralarından bazıları gardiyan, bazıları da mahkum olacaktır. Başvurular değerlendirilir ve seçimler yapılır. Ancak deney daha 6.gününde farklı travmalara, duygusal değişimlere sebep olur.
***
Değişimler kişilikte var olup, örtbas edilen tarafı belirli zamanlarda mı orataya çıkar? Üniformaların insanların üzerindeki etkisi nedir? 
Kitle psikolojisinin insan üzerindeki etkilerini izleyeceksiniz bu filmde.
Yönetmen, Oliver Hirschbiegel. Bu film de Mario Giordano’nun ”Black Box” adlı kitabından uyarlama. 
Oyuncular;Moritz Bleibtreu, Christian Berkel, Oliver Stokowski
Keyifli izlemeler dilerim,
Sevgiyle kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sevim Güney Arşivi