Gezen Tavuk

Bir sabah erkenden yollara düştüm. Uzun bir yolum var ve bir süre sonra karnım zil çalmaya başladı. Giderken sağa sola bakınıyorum, bir şeyler yemem gerek çünkü. İşte o gün mekanların tabelalarını çok taktir ettim! “Ara bul”diye mekana isim konur mu ya? Ne kadar arayacağım, nerede arayacağım, açım ölüyorum. Bir de bu “saklı”,”gizli”adı ile de epey yer var. Saklayacaksanız, aratacaksanız neden mekan açıyorsunuz yahu, açmayın. Hele bazen öyle yerler var ki, yola tabela koymuş, ok işareti sol tarafa dönüş gösteriyor fakat sol tarafa bir bakıyorsun aşağısı uçurum! İnanın lokantaya ulaşana kadar 200 metre boyunca ağaçlarda bu tabela var. Israrla”sola dön”diyor. Yani, uçurumdan atmadan bırakmayacak. Yollarda mutlaka denk gelirsiniz,“100 metre geride” yazılı olanlardan bolca var zaten. Karadeniz’de dediğinizi duyar gibiyim ama ben Ege’de de gördüm. 
*** 
Şimdi tabela falan demişken, başka bir konuya daha  değineyim. Dünyanın belki de hiç bir yerinde olamayacak bir şeyin bizde olduğunu görüyorum. En azından varsa da benk hiç denk gelmedim.”Öz Gaziantepli”,“Öz Urfalı”,”Öz Mersinli”vs...yığınla mekan ismi var. Haliyle, öz olmayan ne oluyor diye merak ediyor insan. Ve oluşan ilk algı, gerçeği varsa demek ki sahtesi de var oluyor. Aslında, işletme açılış işlemleri sırasında verilen bu isimlerin denetlenmesi gerekiyor bence. Diyarbakır, Urfa, Antep vs...tek bir ilimiz ise“öz”nasıl oluyor ki?
***
Gittiğim hiç bir ülkede böyle bir şeye rastlamadım. Mesela;”öz varnalı”,“öz floransa pizzası”, “öz napoli pastası”yazmıyor. Bu örnekleri daha çok çoğaltmak mümkün. Yıllardır gözlerimiz alıştığından çok önemsemiyoruz bu”öz”leri. Bir de bunun yanısıra,”Meşhur Edirne Ciğeri”vs. gibi tabelalar da var. Niye meşhur, ne farkı var bilimiyoruz elbette. Bence meşhur yazabilmenin kriteri olmalı. Bana sorsalar(sormazlar tabi)sadece lokantaları  denetleyen  profesyonel bir denetim ekibi olur, sonucunda yıldız ya da numara verilir. Mehşur olmak bu kadar kolay olmamalı sanki! 
***
Dükkan, market, pazar gibi yerlerde etiketlere bakınca neyi alacağım, sağlıklı olarak neleri tüketebileceğim konusu da beni yormaya başladı. O üründe şu madde var, organik olanını yiyelim, diğerinde bilmem ne şurubu var diye diye nasıl besleneceğimizi şaşırdık. Helalinden gıdalara ise söyleyecek sözüm yok! 
Altı üstü yumurta alacağız, karşımıza bir sürü çeşit çıkıyor. Organik olanı var, üzerinde hiçbir açıklama olmayanı var... Nerden bileceğim ki organik yazanın organik olduğunu? Gezen tavuk yumurtası var mesela. Nereden bileyim ben o tavuğun gezdiğini, kaç kilometre yaptığını? Belki diğeri ondan çok gezmiştir, o zaman çok gezenin yumurtası daha mı sağlıklıdır? Tavukların boyunlarında adım ölçer yok ki!
***
Neyin ne kadar denetlendiğini maalesef bilemiyoruz. Daha önceki yazılarda da zaman zaman bu konuya değindiğim oldu ama yeniden hatırlatmakta fayda var. Ülkede üretimi yapılan birçok kaliteli ürünün, bizim raflara girmeden ihraç edildiğini biliyoruz. Hem de sertifikalı olarak. Üzerinde nerede, hangi çiftlikte üretildiğinden tutun, saklanma koşullarına kadar bilgi var. Biz maalesef bu konuda da mağduruz. Ne seçsek, ne tüketsek, hangisi sağlıklı ne yazık ki hiçbir fikrimiz yok. Organik diye aldıklarımızdan da tam olarak emin olamıyoruz. Sahtelik sadece tabelalarda değil, her yerde...Bir an önce şu sahtesi-özü, doğal olanı olmayanı işini halletselerde daha fazla kafamız karışmasa...
Sevgiyle kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sevim Güney Arşivi