Vatandaşın hakkını gasp etmeyin

Sevgili okurlar zaman zaman yazılarımda Çatalca'da kaldırım ve sokak işgallerinden bahsediyorum. Bazı esnafların kendi iş yerlerinin önü olduğu için haklarıymış gibi görerek yayalar için yapılan kaldırımları ürünlerini sergilemek üzere işgal ettiklerini ve bu nedenle yayaların kaldırımlardaki kullanım alanlarını engellediklerini bunun için gerekli uyarıların ve hatta yasal işlemlerin uygulanması gerektiğini dile getiriyorum. Bazı vatandaşlarınsa araçlarını park etmek için dubalar koyarak sokaklarda işgallere neden olduğunu, evinin önü olduğu için sokağında kendine ait olduğunu düşünerek araçlarına park yeri tahsis ettiklerini ve bu sebep ile pek çok sorun yaşandığını biliyorum. Bu yapılan tamamen saygısızlıktır. Ne evinizin bulunduğu sokak sizin kendinize ait park alanınızdır ne de dükkanınızın önündeki kaldırım ürünlerinizi sergileyeceğiniz size ait bir alandır. Herkes birbirinin haklarına saygı göstermelidir. Eğer bunu kendi aklınızla düşünemiyorsanız üzgünüm ama yetkililerde kimseyi kayırmadan gerekli cezai işlemleri uygulamalıdır. Hem sokağa duba koyma hadsizliğinde bulunanı hem de kaldırımları işgal eden esnafı gerektiği şekilde kurallara uymaya mecbur etmelidir. Geçtiğimiz günlerde AK Parti Çatalca İlçe Başkanı Yusuf Aslan’ın sosyal medya hesaplarında yaptığı kınama paylaşımlarından sonra bu konunun ciddiyetinin umarım farkına varılmıştır. AK Parti Çatalca İlçe Yönetimi’nden bir kişinin yol ve kaldırım işgallerini fotoğraflamak isterken bir esnaf ve yanındakiler tarafından fiziki saldırıya uğradığını, bu konuyu “şiddete geçit yok” “kaldırım işgallerine son” diye paylaşarak durumun aslında ne kadar vahim boyutlara ulaştığının göstergesi olmuştur. Bu yapılan saldırıyı, saldırıya uğrayan kişinin AK Parti Çatalca İlçe Yönetimi’nden bir kişi olması dolayısıyla duyduk. Ancak belki de bilmediğimiz kaç kişi bu işgallere tepki göstermesi nedeniyle sözlü ya da fiziki saldırıya uğruyor bunu bilmiyoruz. Saldırıya maruz kalan AK Parti Çatalca İlçe Yönetimi’nden olan arkadaşımıza geçmiş olsun dileklerimi iletirken, AK Parti Çatalca İlçe Başkanı Yusuf Aslan’ı gösterdiği tepkisinden ve duyarlı davranışından ötürü takdir ediyorum. Lakin bu duyarlılığı bir partiliniz zarar gördükten sonra göstermek yerine daha önceden işgallere durdurmak adına girişimlerde bulunup, farkındalık yaratacak mesajları sosyal medyada paylaşsaydınız. Ya da bir partiliniz değil de başkasının başına gelmiş olsaydı aynı tutumunuzu sergiler miydiniz? Bu yaşanan olay sonrası yapılan kaldırım ve yol işgalleri için kınamak dışında hangi girişimlerde bulundunuz?  

Yaşanan olay sonrası anlaşıldığı gibi yol ve kaldırım işgalleri insanların her açıdan can güvenliğini tehdit etmekte. Kaldırım işgalleri nedeniyle kaldırımı kullanamayıp yoldan yürüyen bir vatandaşa araç çarpması sonucu veya işgale tepki gösteren bir vatandaşa yapılan saldırı sonucu da can kaybı ya da yaranma yaşanabilir. O nedenle işi sadece kınayarak çözmek mümkün değil. Herkes elini taşın altına koymalı. Çatalca Kaymakamı, Çatalca Belediye Başkanı, Çatalca Emniyet Müdürü, Çatalca Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı, Çatalca’daki siyasi parti başkanları ve sivil toplum örgütleri birlikte çözüm bulmalı ve uygulamalı. Sadece bu sorumluluk bir kurumun üstüne yüklenemez. Örneğin Çatalca Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı’nın sosyal medya paylaşımlarında ne kadar aktif olduğunu görüyoruz. Oda Başkanı “Başkan sahaya hizmet ayağa” diyerek esnaf arkadaşlarla çektirdiği fotoğrafları paylaşırken esnafın yanındayız mesajını gayet başarıyla iletiyor. Esnaflarla oturup çay içmek hizmet ise en azından bulunduğu ziyaretlerde yol ve kaldırım işgali yapan arkadaşlara yaptıklarının uygunsuz bir davranış olduğunu anlatsanız, başkasının hakkını bir yerde gasp etmek olduğunu dile getirip uyarılarda bulunsanız, işgallerden vazgeçmezler ise karşılaşacakları cezai yaptırımların neler olacağının bilgisini verseniz nasıl olur? Çatalca Belediyesi de eş, dost, partili kayırmadan kaldırım ya da yol işgalinde bulunan kim ise gerekli işlemleri uygulasa herkes adil biçimde kimseye iltimas geçilmediğini görünce zorunlu olarak kurallara uyacaktır. Fakat bir kişiyi bile görmezden gelip işgale müsaade ederseniz ne yazık ki diğerlerinin kurallara uymasını bekleyemezsiniz. Eğer gerekli tedbirleri almaz ve üzerinize düşen görevi yerine getirmezseniz ne yazık ki işgaller nedeniyle yaşanan tüm olumsuzluklardan, sözlü ya da fiziksel şiddet olaylarından, vatandaşın gasp edilen vatandaşlık haklarından sizlerde sorumlusunuz. Çatalca’nın mülki amirleri, emniyet görevliler, sivil toplum kuruluşları, parti başkanları, ilgili oda başkanları üzerine düşen görevi yerine getirecek. Yol ve kaldırım işgalinde bulunan esnafta ticaret yaparken insanlara saygı göstermeyi, duyarlı olmayı, vergisini ödediği yolu, kaldırımı kullanma hakkı olan vatandaşın hakkını gasp etmemeyi öğrenecek.  

Bir arada saygı, barış ve huzur içinde yaşamak istiyorsak adil ve insan haklarına saygılı olmamız gerektiğini bilmeliyiz. Sorunlarımızı zorbalıkla, kaba kuvvetle veya kötü sözlerle değil konuşarak, nezaket kurallarına uygun, insana yakışır biçimde çözmeyi toplum olarak bir an önce öğrenmeliyiz

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Savaş Atak Arşivi