Selvi Sarıtaç

Selvi Sarıtaç

Bilenlerde şaşkınlık bilmeyenlerde alkış

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Kasım 2016’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı temel atma töreniyle en geç 12 ayda biteceği sözünü verdiği ancak aradan geçen 6 yıl sonunda tanıtımını yapacağını söyleyerek, ilk kez bölge gazetecilerini de davet ettiği programda, geçtiğimiz günlerde İBB’den geçen 5 binlik nazım imar planlarıyla ilgili konuştu. Kerimoğlu, doğruyu yansıtmayan ifadelerle, göreve geldiği günden bu yana İBB’ye giden imar planlarıyla ilgili anlatımlarda bulundu.

CHP İlçe Başkanlığı’nın 5 binlik planlarla ilgili, belediyenin ise gazetecilere hizmet binasını tanıtacağı gerekçesiyle yapılan davete, CHP İlçe Başkanı Celal Sevinç ve yönetimi, Belediye Başkan Yardımcı Cavit Ganiç, meclis üyeleri, birim müdürleri, sivil toplum kuruluşları ve bazı muhtarlar da katıldı.

Geçtiğimiz günlerde Bakırköy’ün nüfusa oranla en büyük mahallesi olan ve söz konusu 5 binlik planlardan en çok etkilenen Kartaltepe Mahallesi’nde, halka yönelik yaptığı kahvaltıya da seçilmiş mahalle muhtarını davet etmeyen Kerimoğlu, mahalle muhtarını yine davet etmedi. Yenimahalle Muhtarı Nihat Şahin de dahil olmak üzere bazı STK’ları da 5 binlik planlarla ilgili davet etmeyen Kerimoğlu, Kasım 2016’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı temel atma töreniyle en geç 12 ayda biteceği sözünü verdiği hizmet binasını yine Kılıçdaroğlu’nun da katılımı ile sene başında açacaklarını söyledi.


 

AK PARTİ’YE VERDİ VERİŞTİRDİ

Programda konuşan CHP İlçe Başkanı Celal Sevinç, 5 binlik planlarda Bakırköy halkının beklediği sonucun çıkmadığını söyleyerek, “Siyaseten çoğunluğu elinde bulunduran Ak Parti yalanı ve iki yüzlülüğü bir kez daha ortaya sürmüş oldu” dedi. 2019 da oy birliği ile gönderilen +1 kat artışlı planları yine reddedildiğini söyleyen Sevinç, “Bunlar Bakırköy halkını cezalandırıyor. Kentsel dönüşümün neden gerçekleşmediğini sokak sokak pankart ve bildirilerle anlatacağız. Kimin ne yaptığını, kimin ihanet ettiğini herkes öğrenecek. Nasıl ki İstanbul’a ihanet ettiyseler, Bakırköy’e de ihanet ediyorlar. Siz size yapılan bu ihaneti unutmayan, gördüğünüz her Ak Partiliye de bunun hesabını sorun” diyerek vatandaşlara seslendi.

ŞEHİR PLANLAMA MÜDÜRLÜĞÜ HAZIRLADI

Toplantıda konuşan Teknik Başkan Yardımcısı ve İBB Meclis Üyesi Cavit Ganiç, 2019’da ilçe belediyesinden ‘oy birliği’ ile geçen artı 1 kat taleplerinin Şubat 2022’de yine Ak Parti’nin oylarıyla reddedildiğini, bu kez Şehir Planlama Müdürlüğü’nün 7 mahalleyi kapsayan plan hazırladığını söyledi. Demiryolu’nun güneyi ile ilgili kat artışı taleplerinin olmadığını, Şehir Planlama Müdürlüğü’nün de böyle bir artış vermeyeceğini ancak çatı katlarının bağımsız bölüm sayılarak ayrı tapulandırılmasını istediklerini söyleyen Ganiç, Büyükşehirin de defalarca kez çatı katı ile ilgili teklifinin meclis tarafından kabul edilmediğini ifade etti.

TREN YOLU KUZEYİNE +1 KAT

Ganiç, tren yolunun kuzeyinde ayrık nizamlarda +1 kat taleplerinin olduğunu, Kartaltepe Filiz Sokak başta olmak üzere, önceki imar planlarına uygun şekilde ruhsatlandırılarak yapılmış, sonrasında yapılan plan değişikliği ile kat sayısı düşürülmüş binaların eski haklarıyla birlikte yapılaşması için yaptıkları plan notunun dahil olmak üzere, Osmaniye Mahallesi’nde bitişik nizam 4 kat olan yerlerle, küçük parsellerin birleşmesi karşılığında da artı bir kat talebinde bulunduklarını söyledi.

PAZARTESİ GÖRÜŞME TALEBİMİZ KABUL GÖRMEDİ

Şehir Planlama Müdürlüğü’nün yaptığı toplantılara komisyon üyesi arkadaşlarının da dahil olduğunu söyleyen Cavit Ganiç, milyonlarca vatandaşın kentsel dönüşümü sorduğunu söyledikleri komisyonla yaşadıkları diyaloğu anlattı; “Bu planı ya Şehir Planlama’dan geldiği şekliyle çıkarın, ya ret edin, bizde vatandaşa çoğunluğu elinde bulunduran Ak Parti kabul etmiyor diyelim. Ya da tadilen yapın dedik. Tamam diyerek bizimle paylaşacaklarını söylediler. Pazartesi komisyona gittiğimde, planın detaylarını veremeyeceklerini, salı günü geçeceğini ancak gelinen noktada perşembe günü yapılan toplantıya saatler kala ne bizim ne de CHP’li komisyon üyesi arkadaşlarımız görmediği planın detaylarını perşembe günü saat 11:00’da verdiler. Mecliste de genel planın çekilmesi, bizimde önerilerimizi de alarak pazartesi yağılacak toplantıda görüşülmesi talebinde bulunduk ama kabul görmedi.”

+1 KAT NERELERE VERİLDİ?

Demiryolu kuzeyinde K2 sembollü konut alanlarında minimum 4 bina yan yana gelip, site ve kooperatif eliyle yapılmışsa ve 2 bin metrekareyi oluşturuyorsa +1 kat verildiğini, Bakırköy’deki sitelerin sadece o bölgelere sınırlı olmadığını söyleyen Cavit Ganiç, yine K3 sembollü konut alanlarında yine 4 parselin birleşip 2 bin metrekareyi oluşturuyorsa +1 kat verildiğini belirtti. İBB’ye giden +1 kat taleplerinin bu şekliyle yerine gelmediğini, komisyonda bekleyen raporların vatandaşta beklenti oluşturduğunu, hak kayıpları ile ilgili dosyalarından da, tek merdiven anlanı olan 14 metrekarenin yüzde 25 alana dahil edilmemesi yönündeki taleplerinin de 5 binlik planlardan çıkarılarak gönderildiğini ifade eden Cavit Ganiç, “Planlar komisyondan geçerken sizden tekrar görüş alacağız sözü vermelerine rağmen, yerine getirmedikleri ve planın bütünüyle alakalı problemler olduğu için ret verdik” diyerek konuşmasını tamamladı.

KERİMOĞLU GÖREVE GELDİĞİ GÜNDEN BERİ YAŞANAN(!)LARI ANLATTI

Son konuşmacı olarak katılımcılara seslenen Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde halka verdikleri sözler arasında kentsel dönüşümün de olduğunu söyleyerek, İstanbul ve Bakırköy’ün deprem kuşağında oluşuyla ilgili bir konuşma yaptı. Kendisinden önceki belediye başkanlarının 99 depreminden sonra dönüşümle ilgili önemli çalışmalar yaptığını söyleyerek teşekkür eden Kerimoğlu, depremin siyaset konusu yapılmayacağını söyledi. 2008 ve 2012 yılında yapılan planların İBB’de siyaseten kabul görmediğini söyleyerek konuşmasını sürdüren Başkan Kerimoğlu, “Mevcut iktidarın cezalandırılmasıyla karşı karşıya kaldık” dedi.


ÇEVRE BAKANLIĞINA ADA BAZLI ÇALIŞMA GÖTÜRDÜK

2014’te göreve geldiklerinde gerek İBB, gerekse Çevre Bakanlığı nezdinde girişimlerinin olgunu, İBB’den sonuç alamayınca en az 3 kez farklı iki bakanla görüştüklerini söyleyen Kerimoğlu, Ada Bazlı çalışma yaptıklarını, bakanlık bürokratları ile belediye içinde toplantılar yaparak Ada Bazlı bir çalışmayı Çevre Bakanlığı’na götürdüklerini ifade etti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM OFİSİ 3-5 AY SONRA KAPATILMIŞTI

O dönem Millet Parkı içine Kentsel Dönüşüm Ofisi açtıklarını belirten Kerimoğlu, yaptıklarını iddia ettiği Ada Bazlı çalışmanın bakanlık tarafından çok beğenildiğini, Bakırköy özelinde sokakların büyük kısmının otopark haline geldiğini, sokaklardan elde edilen kazanımı halka vererek ada bazlı çalışma yaptıklarını söyledi. Dönemin Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedat Görgülü’nün yapılan Ada Bazlı Dönüşüm Planı’nın hayata geçmesi için merkez 7 mahallenin riskli alan ilan edilmesi gerektiğini belirten Kerimoğlu, “Bakırköy Belediyesi’ni ve halkını devre dışı bırakarak, yeni bir Fikirtepe oluşturmak istediler, bizde ilgililerle, Bakırköy’deki STK’lar ile konuştuk ve ret ettik” dedi.

DAVUTOĞLU’NUN SİYASİ ÖMRÜ YETMEDİ

2018’de İBB’ye bir kez daha giderek dönemin başbakanı Davutoğlu ile Dolmabahçe’de Başbakanlık Ofisi’nde görüştüklerini, Kadir Topbaş’ın da Bakırköy’ün dönüşümüne destek olacağına inandığını söyleyerek kendilerinden bir plan yapmalarını istediğini söyleyen Kerimoğlu, konuşmasına şöyle devam etti. “Başbakan Davutoğlu’nun siyasi ömrü yetmedi. Merhum Kadir Tokbaş’ın da niye olduğunu bilmediğimiz bir şekilde istifası isteniyordu süreç tıkandı. Türkiye’de değişiminin kaçınılmaz olduğu kanaatiyle halkımıza dedik ki, Bakırköyün dönüşümünü yapmak CHP’li iBB’ye nasip olacak. Aynı siyasi partiden olursa çözeriz dedik, siyasi vaatlerimizi de İBB’yi kazanacağımız vaadi ile halkımıza sunduk. Bakırköy halkının yarıya yakını emekli. 2019’da Ak Partili meclis üyelerinin de desteği, oy biriliği, bilgisi ve çalışmasıysa yeni planları yaptık İBB’ye gönderdik. Bu güne kadar kendilerine çok teşekkür ettim ama şimdi teşekkürümüzü geri alıyorum. Gönderdiğimiz plamlar bu kez İBB’de Ak Partili üyelerin oylarıyla ret edildi. Bir daha çalışıp revize ettik yolladık 2020’de yolladık ve başladık beklemeye. Ak Parti ile iyi geçinelim, sorun çıkarmayalım, tartışma olmasın, taç giyen kral bile başını yere eğiyor, halkın menfaati için gerekiyorsa boyun eğelim dedik ama 2 yılın sonunda ansızın Bakırköy planları geçiyor diye haber geldi. Cavit beyi aradım, İBB’li meclis üyelerini aradım. Planları görmediklerini söylediler. CHP’li 3 komisyon üyesinden biri olan Şehir Plancısı Sebahattin Öztürk’ü aradım. O da görmemiş. Perşembe günü kısından köşesinden şöyle böyle olmuş diye duyumlar aldım. Defalarca aradım cevap alamadık. Bakırköy Belediyesi bölge planlarına itiraz etti bölge halkının menfaatlerin, gözetmeydi, kamu alanındaki iki alanının imar planıla ilgili değişikliği kabul etmemiş. Biz Bakırköy halkının menfaatleri gözetmediği için ret ettik. Esenler Belediye Başkanı Tevfik Beyi aradım, kabul edilebilir değil dedim. Planı revize edelim gerekirse gelecek ay yeniden bakalım dedi.”


VİDEONUN BİR KISMINI  İZLETEREK ‘İŞTE İSPAT’ DEDİ

Zeytinlik halk pazarı vile ilgili iddiaları yalanlayarak, il Gençlik Spor Müdürlüğü arkasında cami alanı olarak ilan edilen yerle alakalı da emri vaki yapılarak planların değiştirildiğini söyleyen Başkan Kerimoğlu, planın tamamına itiraz ettiklerini, buna kanıt olarak da İBB İmar ve Komisyon Başkanı Başkanı Adnan Zeki Bostancı’nın, mecliste yaptığı konuşmanın tamamını değil, kısa bir kısmını sinevizyondan katılımcılara izleterek ‘İşe ispat’ dedi.

Ak Parti’ye bu güne kadar ettiği teşekkürleri geri alarak, ‘Ben safmışım’ diyen Kerimoğlu, 5 binlik plana ret verdiklerini ve konuyu mahkemeye taşıyacaklarını söyleyerek, toplantıdan ayrıldı.


NEDEN SORU SORMAMIZA  FIRSAT VERMİYORSUNUZ?

2016’de temelini attığı, kendi ifadesi ile 2017’de hizmete açılacağını söylediği Belediye Hizmet Binası’nın tanıtım toplantısı diyerek göreve geldiği ilk günden beri ilk kez yaptıkları bir programa gazetecileri de davet eden Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’na, gerçeğe aykırı beyanlarda bulunduğunu, dolayısı ile soru sormalarına neden fırsat verilmediğini sorduk. Şehit cenazesine gideceği için zamanı olmadığını belirten Kerimoğlu’na, ‘izlettiğiniz videonun öncesini de izletseydiniz keşke çünkü bizde oradaydık’ dediğimizde ise, sadece gazetecilere özel bir toplantı yaparak gündemi değerlendirebileceklerini söyledi.


 

2014’te ret edilen planlarla ilgili komisyon raporunda gerekçeler sıralanmıştı;

* Teklife konu olan Osmaniye, Kartaltepe, Zuhuratbaba, Yenimahalle, Sakızağacı, Zeytinlik ve Cevizlik mahallelerinin Bakırköy Belediyesi tarafından imar planları ve projelerin yapılması; İBB komisyonu tarafından 5393 sayılı kanunun 73. maddesine aykırılık taşıdığı tespit edildi.

* Alanın büyüklüğü, sınırları, mevcut arazi kullanımı, kamu mülkiyetinde olan veya kamusal alan bulunup bulunmadığı, alanın zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığına dair teknik rapor ve başka bilgi ve belgeler bulunmadığından reddedildi.

* Komisyon kararında, ayrıca alanın hangi bölgelerinin 6306 sayılı kanun kapsamında, hangi bölgelerinin 5393 sayılı belediye kanununun 73. maddesi kapsamında değerlendirilmek istendiğine ilişkin bir bilgi bulunmadığı da belirtildi.

* Kentsel dönüşüm yapılabilmesi için ilçe belediyesince doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurulması gerektiği halde, başvurunun yapılmamış olması nedeniyle 6306 sayılı kanuna aykırılık taşıdığı ifade edildi.


BAZI BELEDİYE  BAŞKANLARI TAM DAYAKLIK!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunduklarını söylediği çalışmalarla ilgili dönemin bakanı Mehmet Özhaseki, 'Kentsel Dönüşüm' sürecinde bazı ilçe belediye başkanlarının sorumlu davrandığını ancak bazılarının ise samimiyetsiz olduğunu ifade ederek, "Bazıları var ki, tam dayaklıklar" dedi. Örnek olarak Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nu vermiş, şu ifadeleri kullanmıştı; "Tüm partilerin ilçe belediyelerine kapılarımız açık. Ama CHP'li Bakırköy Belediye Başkanı mesela. Eş-dost ile randevu aldı benden, geldi. Kendisine dedim; 'Bak sana şöyle yardım ederiz, böyle yardım ederiz' dedim anlaştık. Kentsel Dönüşüm Genel Müdürünü aradım yanında. Dedim, 'İki kat çıkın lütfen. Arkadaşımız size detaylı anlatacak' İşim rahatlayınca, ilgili arkadaşı aradım. Hiç yanına uğramamış. Çıkmış, gitmiş. Ama 1 hafta sonra CHP'li hanımları toplamış, bana küfür ettiriyor."

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Selvi Sarıtaç Arşivi