Deprem öldürmez...

Kayıpların, yaralıların sayısı sürekli artıyor. Felaketin üzerinden şu ana kadar 24 saat geçti, hala ulaşılamayan yerlerden “yardım” çığlıkları yükseliyor.

Bu kadar saat geçmiş olmasına rağmen, yiyecek, içecek, mama, su vs. gibi temel ihtiyaç maddelerine ulaşamadıklarını söyleyenler, haber bültenleri, sosyal medya yoluyla seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

Yeniden gördük ki biz afetlere hiç hazır değilmişiz!

Yıllardır tekrarlanan cümle “Deprem kuşağındaki bir ülkeyiz...”

1999 Ağustos depreminden bu yana her yıl anma günü yapıp, “Depreme hazır mıyız?” başlıklı ve tekrarlanan programlarla sözde depreme hazırlanıyoruz! “Deprem öldürmez, binalar öldürür” denir ama 10 kenti birden vuran depremlerle tekrar yıkıldık! Yaşadığımız büyük depremden sonra gördük ki, yaşadıklarımızdan hiç ders almamışız. Haydi binaları geçtik diyelim, hastanelerde, okullarda da binaların güçlendirmesi yapılmamış. Havaalanı, liman, cami, yollar yıkıldı, çöktü!

Bilim adamları “yıllardır söylüyoruz, anlatamadık” diyerek isyan ediyor!

Elbette bütün bunları konuşup, yeniden gözden geçireceğiz.

Yaralarımızı sardıktan sonra...

***

Yardım kuruluşlarının, devletin tüm olanaklarıyla yardım etmeye çabaladığından hiç şüphemiz yok. Ancak büyük felaketlere hazırlı olmadığımız ne yazık ki bir gerçek.

Bu acı olay bize yeniden gösterdi ki, biz dayanışmayı bilen bir milletiz. Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine, herkes yardım edebileceği ölçülerde birşeyler yapmaya çabalıyor. Enkazlar üzerinde vatandaşlar kendi çabalarıyla göçük altında kalanlara ulaşmaya çalışıyor. Durumu müsait olanlar, depremzedeleri evlerinde ağırlamak için duyurular yapıyor. Bazı oteller ağırlayabilceği kişi sayısını bildirerek, süresiz misafir kabul edebileceğini ilan ediyor.

***

Bu arada çok önemli bir not düşme gereği hissediyorum. Deprem sebebiyle yardım kampanyaları açıldı. Bunlar genellikle insanların dini duygularını kullanarak bağış topluyorlar. Yıllardır türlü felaketler yaşadık, depremler, sel felaketleri yaşadık. Bu derneklerin hiç birini buralarda göremedik! Bağışlarınızı yaparken lütfen iyi araştırın. İnternet sitesinden faaliyetlerini ve bunların kimler olduğunu iyi araştırın.

Yapacağınız yardımın, bağışın ihtiyacı olan yerlere ulaşması için bu konu çok önemli.

Sevgiyle kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sevim Güney Arşivi