İdeal kilo, sağlıklı yaşam

Bir yerlere yetişmek zorunda olmak, yapılacak işin süresine vakit katmak adına, önemsiz gördüğümüz ama çok önemli olan bazı şeylerden feragat edebiliyoruz. Bunların en önemlilerinden biri de beslenme konusunda oluyor.

Bu hızlı tempoda yemekleri besin değerlerine göre seçip dakikalarca yemek yerine, saniyelere sıkıştırarak, seçici olmadan tüketmenin zararlarını görmezden gelebiliyoruz.

***

Hayatımızın sonuna kadar diyet yapmak elbette zor ve yorucu. Bu nedenle kendi yaşamınıza uygun olan, hayat boyu sürdürülebilir bir beslenme ve hareket planı oluşturduğunuz zaman, neleri doğru, neleri yanlış yaptığınız konusunda farkındalık kazanarak ideal kiloda kalmak mümkün.

Örneğin, beli lastikli, likralı kıyafetleri mümkün olduğunca az kullanmanın kilo kontrolü açısından faydalı olacağını kendi tespitlerimden aktarabilirim. Veya canınız tatlı isteyip dolaba yöneldiğinizde, bunun yerine bir bardak su içerek geri dönmek, ya da bir fincan bitki çayı hazırlamak gibi küçük önlemler de faydalı olacaktır. (Dolabınıza en beğendiğiniz, ideal kilolu zamanlarınızdan bir fotoğraf koyarak, “hedefimde ilerliyorum” diyerek kendinizi motive de edebilirsiniz. Pandemi döneminde yaşanan kısıtlamalar, alışveriş yapma ve beslenme konusunu da farklı bir yere getirdi. Birçoğumuz, pazardan, marketten meyve- sebze seçmek yerine, evimizden çıkmadan cep telefonu ile sipariş vermek suretiyle, hazır gıdalara ve pişmiş ürünlere kısa sürede zahmetsizce ulaşabilmenin konforuna alışıverdik.

***

Sağlıklı ve kaliteli yaşamanın olmazsa olmazlarından birinin, sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü olduğu muhakkak.

Sadece güzel ve fit görünmek için değil, hareketli ve enerjik yaşamak için de doğru beslenmeyi alışkanlık haline getirmek şart.

***

Genellikle yaz aylarına girerken, ince elbiseler, mayolar ve bikiniler ile güzel görünmek için buzdolaplarına diyet listeleri tutturulur. Her yaz farklı isimlerde diyet listeleri ortaya çıkar. Bunların bir çoğu kısa sürelerde, çok fazla kilo kaybı vaadeder.

Bu “moda” listeler yerine, yapılacak en doğru şey bir beslenme uzmanına danışarak, vücut tipinize ve beslenme alışkanlıklarınıza göre bir yemek yeme alışkanlığı kazanmak olmalı. Zira hızlı zayıflamak adına yapılabilecek yanlışlar, geri dönüşü olmayan sağlık sorunları yaratabiliyor.

***

Sağlıklı beslenme, aralıklı oruç diyeti, gebelikte ve menapozda beslenme konusunda, Diyetisyen Melis Ece Sabri ile hoş bir sohbet yaptık.

Konuştuklarımızı sizinle de paylaşmak istedim. Umarım bu keyifli sohbetimizden siz de faydalanırsınız.

Son olarak Melis Ece Sabri’nin ofisinde bulunan bir yazı ile hepinizi selamlıyorum; “Kendinle gurur duyana kadar devam et!”

Sevgiyle kalın

.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sevim Güney Arşivi