Lütfen alışmayalım...

Yedi yaşındaki bir çocuğun babası tarafından boğazının kesilerek öldürülmesini nasıl açıklayabiliriz?Ya da, eşinin 12 yaşındaki kızının çıplak fotoğraflarını çektiğini söyleyerek şikayet etmesi sonucunda  tutuklanan, baba denilen şahsın bunu hangi amaçla yaptığını?Cep telefonunda tespit edilmiş bir sürü çocuk pornosu videolarını? Üç-beş bin lira cezayla elini kolunu sallaya sallaya hala ortalıkta dolaşmasını?

Sadece insana değil, hayvana şiddet olaylarını? Yürürken sokak hayvanlarına bakıyorum. Çoğunun kuyruğu kesilmiş, gözlerinde hasar var, kimi topal, kiminin kulağı kesilmiş, kimi tecavüze uğramış...

Şiddet vakalarının az sayıda olduğu yıllarda, günlerce, aylarca öldürülen ve öldüren kişinin kimliği, psikolojisi, eylemi neden gerçekleştirdiği haber olurdu. Şimdilerde ise sıradan bir haber gibi  okuyup geçiyoruz.

Ne olur bu haberlere alışmayalım!

            ***

Araştırmalara göre şiddet yoksul ülkelerde daha çok görülüyor. Hayat pahalılığı, geçim derdi, işsizlik ve bunlara bağlı olarak sosyo-kültürel anlamda yoksunluk, elbette tetikleyici bir etken olabilir. Ancak, bu kadar vahşileştirebilir mi insanı?

Bunun cevabını bilemiyorum ne yazık ki.

Gazete ve haber bültenlerinde yer alan şiddet vakaları o kadar fazla ki, sıradan haber gibi gerilere düşüyor.

Lütfen alışmayalım bunlara!

***

Hangi ilin/ilçenin yerel haber sayfasını açsanız konuyla alakalı mutlaka bir haber önümüze düşüyor. Daha geçtiğimiz günlerde yaşanan şiddet haberlerinden birkaçını yazayım size;

-Kayseri’de kadın cinayeti. Eş tarafından, üstelik bir buçuk yaşındaki üvey çocuğu ile birlikte boğazları kesilerek öldürüldüler.

-Pendikte, babası tarafından yedi yaşında bir çocuğun boğazı kesildi.

-Samsun’da kadın hekime ve hemşireye hastası tarafından saldırı. Bu saldırının da ölümcül olmaması tesellimiz.

-Adana’da ayrılıp yeniden barışan çiftin kavgasında, eşinin pompalı tüfekle ateşle beş el ateş açmasıyla bir kadın öldürüldü.

-Mardin’de, eşi tarafından dört çocuğunun gözleri önünde bir kadın pompalı tüfekle 6 el ateş edilerek öldürüldü.

-Malatya’da eline pompalı tüfeği aldı ve ayrılma aşamasında olduğu eşinin ve çocuklarının yaşadığı eve girmek istedi. Neyse ki kapıyı kilitleyen eş polisi arayıp yardım istedi ve bir felaket önlendi.

Daha fazla haber okumak içimden gelmedi ve sayfaları kapattım.

            ***

Öldürmeyi kafasına koyan biri elbette kesici alet, silah vs.aletlerle bunu yapabilir. Ancak, en çok kullanılan suç aletinin pompalı tüfek olması nedeniyle, nasıl alındığı konusunda bilgi amaçlı internete bir göz attım.

Bunu merak etmemdeki asıl amaç, ruhsat verilecek kişinin psikolojik anlamda teste tabi tutulup tutulmadığıydı. İstenilen belgelerde; Sağlık ocağından av tüfeği için bir sağlık raporu, fotoğraf, vergi dairesinden borcu yoktur yazısı ve 21 yaşını doldurmuş olması gerektiği şeklinde ilk dört maddede sıralanmış. Yani edinmek hiçte zor değil.

Sanırım artarak devam eden şiddet olaylarını engellemek için yapılacaklardan biri de, ruhsatların verileceği kişinin psikolojik durumunu daha fazla değerlendirmeye almak olmalı.

            ***

Sevgiyle kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sevim Güney Arşivi