Otizm

Bugün otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarla ilgili, özel eğitim öğretmeni olan Fazıl Yüksek ile bir röportajımız var. Belirtileri ve tedavi yöntemleri üzerine merak edebileceğiniz herşeyi konuştuk. 
Otizmli bir çocuğa sahip olmak gerçekten çok yorucu ve sabır isteyen bir süreç. Fakat erken teşhis ve tedavi ile normal bireylerden hiçbir farkı kalmayacak şekilde hayatlarına devam edebilmeleri mümkün. Bunun için de toplumun bilinçlendirilmesi, bu tür sorunlarla mücadele eden ailelerin desteklenmesi ve gereken tedavilerinin aksatılmaması yönünde bilgilendirilip, doğru yönlendirilmeleri gerekiyor.
Sadece yılda bir gün”Dünya Engelliler Günü”kutlamalarında değil, sürekli olarak bu konunun takip edilmesi ve toplumsal farkındalık yaratılması çok önemli.
    ***
Otizmli bir çocuğa sahip olmak, bir aile için hem manevi hem de maddi olarak oldukça zorlayıcı bir durum. Bunun yanısıra karşılaşılan öyle güçlükler var ki, hastalıkla uğraşma sürecinde bir de toplumdan gelen baskı ve dışlamalara maruz kalıyor aileler...Annenin tüm zamanını bu çocuğa ayırmak zorunda olması, bazen hem iş hayatına son vermesini gerektiriyor hem de sosyal hayatına...Bu durum, çoğu zaman aile içi ilişkileri de bozabiliyor. Boşanma ile sonuçlanan onlarca durum var ne yazık ki.
    ***
Elbette büyük şehirlerde yaşayan ailelerin ve çocuklarının bu eğitimlere ve tedavilere ulaşması daha kolay. Büyük şehirlerde bile normal çocuğa sahip olan ailelerin, otizmli çocuklar konusunda bilgisiz oluşundan dolayı, okullarda sınıflarda bu çocukları istemediklerine ve çocuklarını otizmli arkadaşından uzak durmaları konusunda uyardıklarına tanık olabiliyoruz. Benim merak ettiğim şey, diğer illerde ve küçük yerleşim yerlerinde bu imkanların nasıl sağlanabildiği... Gerekli eğitimin verilmesi ve tedavinin uygulanması ile topluma uyumunun sağlanabileceği mümkün olan bu hastaların her birinin tedavisi ve eğitimi yapılabiliyor mudur?
    ***
Bazı kaynaklarda otizm spektrum hastası olarak gösterilen dünyaca ünlü bilim adamları, müzisyenler, ressamlar ve yazarlar örnek gösteriliyor.(Kafka, Bethoven, Nietzsche, Einstain, Tesla, Edison, Mozart, Van Gogh) Ancak, baktığımda bu tanının onların yaşadığı dönemlerden çok sonra ortaya çıktığını düşünerek bunun sadece varsayım olabileceğini düşünüyorum.
    ***  
Sevgiyle kalın  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sevim Güney Arşivi