Terazisi şaşmaya hazır hukuk sistemi yaratmak

Ergenekon, Balyoz ve Kozmik Oda “Askerin darbeci gibi gösterilerek pasifize edilmesi ve devamında Cemaate teslim edilen yargının Cemaatçi Hakim ve Savcıları tarafından TSK’nın Vatansever Askerlerini içeri tıkması ve yerlerine Cemaatçilerin yerleştirilmesi.
Sonrasında bütün bu doğruları yazdığımız için Hakim huzuruna çıkarılıp yargılanmak.
Ama neyse ki Fetö’nün 15 Temmuz kalkışmasıyla düşüncelerimize tercüman oluvermişti.

Şimdi diyeceksiniz ki TBB ile Ergenekon davası ne alaka.
Hemen şöyle izah edeyim.
Hükümet her seferinde Avukatlık Kanunu değişikliği gündeme getirmiş ve verilen tepkiler sonucu bu tasarıyı geri çekmek zorunda kalmıştı.
Oysa ki o aynı hükümet 12 Eylül 2010 referandumunda HSYK ve AYM’de çoğunluğu eline geçirip hakim, savcı alım ve atamalarında yargının tüm denetimini eline almıştı. Ama bu yüksek yargıda egemen olmaları için yeterli değildi. Yani puzzle de bir eksik vardı ve o eksikte Türkiye Barolar Birliğinin ele geçirilmesiyle tamamlanacaktı.

Lakin TBB’nin seçimle ele geçirilmesi mümkün değildi ve sırf bu yüzden nispi temsil sistemi getirilmeye çalışıldı.
Ama olmadı.
Çünkü sorun sistemin çalışmasında değil hükümete karşı olmalarından kaynaklıydı.

Peki ikinci baronun kurulmasının sebebi neydi?
Şöyle ki Devlette çalışan avukatların baroya üye olma gibi bir zorunluluğu yoktu. Ama getirilecek bu sistemle kamu avukatları zorla hükümete yakın baroya üye olmak zorunda kalabilirdi. Bu da hükümet yanlısı baroya üye olmaya avukatların kamu kurumlarında sözleşmeli avukat olarak çalışmasını zorlaştıracağı anlamı taşırdı.
Yani İstanbul baro seçimlerinde anca 3 bin oy alabilen hükümet bu ikinci baro ile kendisine bağlı avukat sayısını 15 bine ulaşabilirdi. Kısacası “iddia, savunma ve hüküm” tümüyle hükümetin elinde olacağı gibi liyakata bakılmakasızın terazisi şaşmaya hazır Avukat’ı Hakim ve Savcı olarak görebilirdik.

Zaten temsil adaleti yokken bu sistemle adaletin A’sın dan dahi bahsetmek mümkün olmayacaktı. Yani bu sistemin sadece TBB ve hükümet taraflı baro ile sınırlandırmak hata olurdu. Çünkü teröristler için seyyar adliye, Bebek katilinin mektubunun 80 milyona dinletildiği bir ülkede birileride cesaret bularak “Pkk Sevici Avukatlar Barosu” kurabilirdi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hakan Sönmez Arşivi

40+1!

25 Kasım 2023 Cumartesi 00:01