Doğu Ekspresi ile Kars

Başımı bir pencereye yaslayıp, kimse bana dokunmadan, konuşmadan, dünyanın dertlerinden biraz uzaklaşmak bana iyi gelecek deyip” uzun bir seyahat düşlüyorsunuz eğer, Doğu Ekspresi Treni ile yolculuk yapmak bir alternatif olabilir.

Kış mevsimi geldiğinde özellikle gezginlerin, fotoğrafçıların en çok tercih ettiği rotalardan biri bu. Bu geziyi planlayanlar için, bir süre önce yapmış olduğum yolculuktan notlarla birlikte, seyahate çıkmadan önce nelerle karşılaşabileceğinizi anlatmak istedim.

"Uzaklara gitmek, denizler, sınırlar, ülkeler, inançlar aşmak fırsatı çıktığı zaman hiç duraksama" diyen Amin Maalouf’un sesine kulak verelim ve çıkalım o zaman...

***

Ankara’dan başlayıp, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum’a devam edip Kars’ta noktalanan bu uzun tren yolculuğunu gerçekleştirmek benim de en çok istediğim rotalardan biriydi.

Öncelikle yer bulabilmekte epey zorlandığımı söylemeliyim. Gece gündüz sürekli telefona indirdiğim TCDD uygulamasından bilet sorguladım. Sonunda nihayet bulabildim. Trende, örtülü kuşetli vagon da veya pulman denilen koltuklarda seyahat edebilirsiniz. O kadar uzun yolculuklarda elbette yataklı olanlar daha rahat.

***

ankara-2.jpg

Örtülü kuşetli vagon da daha kalabalık seyahat etmeniz mümkün. Açılınca yatak olan koltuklarda, üst ranza ile beraber dört kişi uyuyabiliyor. Ancak daha az kişi ile bu seyahate katılacaksanız, vagonunuzu yabancılarla paylaşmak zorunda kalabilirsiniz.

Bu nedenle biz iki arkadaş, dört kişilik bilet almayı tercih ettik. Çift olarak seyahat etmeyi düşünürseniz, eğer iki kişilik yer aldıysanız ve diğer iki koltuk başkalarına satıldıysa, eşinizi gece başka bir vagona alıyorlar.

Yaklaşık 27 saat sürecek olan yolculuk, genellikle rötar’dan dolayı daha da uzayabiliyor. Saat:17:50’de Ankara’dan bindiğimiz tren, son istasyon olan Kars Garı’na geldiğinde saatler 01:30’u gösteriyordu.

***

Yanınıza yiyecek, alkollü-alkolsüz içecek alabilirsiniz. Çay-Kahve için elektrikli ısıtıcıya izin veriliyor denmesine rağmen tren görevlileri bunun vagonun sigortasını attırabileceğini söyledi. Her ihtimale karşı küçük bir kamp ocağı da bulunurmayı tercih etmiştik. Ancak tren garında güvenlik sebebi ile onu da almamıza izin vermediler. Orada emanete bıraktık. İçeride mecburen, telefon vs. elektrikli hiç birşey kullanmadığımız zamanlarda ısıtıcıyı kullandık.

Bu arada, yanınızda fazla eşya varsa ve trene binerken gerekli olmayacağını düşündüğünüz eşyaları koymak için emanet dolaplarından kiralayabiliyorsunuz.

***

İller arası ara istasyonlarda da mola veriliyor. Oralarda kısa süre içinde, yakında bulunan büfelerden acil ihtiyaçlarınızı temin edebilirsiniz.

Bazı mola yerlerine gelmeden, anons yapılıyor. “Yöresel lezzetlerden sipariş etmek ister misiniz?” diye soruyorlar. Siz istasyona vardığınızda hazırlanmış oluyor. Örneğin; Erzurum’da Cağ Kebabı gibi...

***

Tren’in içinde de kantin var. Burada daha çok bisküvi, çay, kahve gibi ürünler satılıyor. Eğer yemek türü bir şeyler sipariş vermek isterseniz önceden söyleyip, olasılıkları değerlendirebilirsiniz. Eskiden restaurant olarak hizmet veriyormuş, ancak pandemi etkisiyle kaldırılmış sanıyorum. Alkollü içecek satılmıyor.

kars-2.jpg

Akşam olduğunda görevli tarafından, poşetini kendinizin açtığı çarşaf, yastık, pike veriliyor. Oda sıcaklığı gayet iyi. Kapısı kilitlenebiliyor, perdeyi kapatabiliyorsunuz. Gece karanlık olduğunda elbette manzaraları göremiyorsunuz. Vagonlar arasında dolaşabiliyorsunuz.

Vagonda priz mevcut. Cam kenarının altında küçük bir çöp kutusu bulunuyor. Üst tarafta küçük çantalarınızı koyabileceğiniz bir yüklük mevcut. Ancak büyük çanta ve valizleri odanın koltuk altlarına koyamıyorsunuz. Bu nedenle daha küçük valizler almanızı tavsiye ederim.

***

En önemli tavsiyem şu olacak; Eğer temizliğe aşırı düşkün biri iseniz, böyle uzun bir seyahate çıkmadan evvel iyice düşünün. Çünkü uzun yolda vagonların bazılarında tuvalet tıkanmış olabiliyor ve başka vagonların tuvaletlerini gezmek zorunda kalabiliyorsunuz.

Yanınıza almayı unutmayacağınız şeyler;

-Tren de rahat dolaşabilmek için, mutlaka rahat bir terlik, ilaçlarınız, şarj aletleriniz,

-Yiyecek, içecek, atıştırmalık,

-Üçlü priz bulundurmanız iyi olur,

-Vagonun içerisi yeterli ısıda olduğundan, kış mevsimi sebebiyle giydiğiniz kalın kıyafetler rahatsız edici olabilir. Giysilerinizi ona göre seçip, rahat ulaşabileceğiniz yerde olmasına dikkat edin.

En önemlisi fotoğraf makinanızı (yedek pillerini- hafıza kartını) almayı unutmayın!

yaziya-gom.jpg

Ve nihayet yeniden Türkiye’min güzide şehri Kars’tayız. Burada bir hafta gezip, yeniden ver elini Doğu Ekspresi...

Rota güzel mi derseniz, benim için muhteşem. Bir daha yaparmıyım? Kesinlikle EVET!

Uçsuz bucaksız yolları, dereleri, bozkırları, baktığınız pencereye hızlıca dokunup kaçan bulutların, ağaçların gölgesini hissetmek için siz de çıkın yola...

Sevgiyle kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Sevim Güney Arşivi