Barınma sorunu!

Kiraların fahiş bir şekilde artması barınma krizini de beraberinde getirdi. Aylardan beri bu duruma dikkat çekilmesine rağmen maalesef iktidar, elini bile kıpırdatmadı. Milyonlarca kiracı yüzüstü bırakıldı.

Konu hakkında Sözcü gazetesinde yayımlanan bir haber, krizin boyutunu ortaya koydu. “Hem yüksek kira fiyatları sonrası emekli aylıklarıyla geçinmeye çalışan çoğu emeklinin hem de özel huzurevinde kalanların başvuruları sonrası devlet huzurevlerine talep patladı” denilen haberde, “Emekli aylıklarıyla geçinmeye çalışan çoğu yurttaşı büyükşehirlerden Anadolu kırsalına göçe zorlayan yüksek kira fiyatları şimdi de, emeklileri huzurevine mahkum etti. Özel Huzurevleri Dinlenme ve Bakım Evleri Derneği (HUZDER) Başkanı Ekrem Azaklı’nın sozcu.com.tr’ye aktardığına göre, artan kira fiyatları sonrası devlete ait huzurevlerine başvurularda yoğun bir artış yaşanıyor. Sozcu.com.tr’ye konuşan Yaşlılık Konseyi Derneği (TÜRYAK) Başkanı Fügen Mavi ise, özel huzurevinde kalanların katlanan fiyatlardan dolayı devlete ait huzurevlerine başvuru yapmaya başladığını anlattı. Bu da, sayıları yetersiz olduğu için aylarca sıra beklenilen devlete ait huzurevlerinde, başvuranların sıra bekleme sürelerini daha da artırmış durumda” ifadeleri kullanıldı.

Yine aynı haberde, “Barınma krizinin başladığı 2021 senesinde sozcu.com.tr’ye konuşan yetkililer, devlete ait kurumlarda sıranın ancak ölüm halinde geldiğini anlatmıştı. Aradan geçen zaman diliminde devlete ait huzurevi sayısında talebe yetecek bir iyileşme olmadı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkedeki 65 yaş üzeri nüfus 2021’de 8,2 milyon kişi iken, 2022’de 8,4 milyona çıktı. Bu yaş aralığının toplam nüfusun yüzde 9,7’sini oluştururken bu oran yüzde 9,9’a yükseldi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın güncel verilerine göre ise, bakanlığa bağlı yalnızca 164 huzurevi var. Bu 164 huzurevi ise toplam 17 bin 64 kapasiteli ve ancak 12 bin 800 kişiye hizmet verilebiliyor. Bakanlık dışında diğer kamu kurumlarına ait 20 huzur evi ise 2 bin 889 kapasiteli. Buralarda ise toplam 1735 yaşlının bakımı gerçekleştiriliyor. Toplamda bakıldığında ise, devlete ait huzurevlerinde 14 bin 535, özel huzurevlerinde 11 bin 467 olmak üzere toplam 26 bin 2 kişiye hizmet veriliyor.” bilgisi verildi.

Bir ülkede açlık ve barınma sorunu varsa, o ülke iyi yönetilemiyor demektir. Bu kira artışlarına köklü bir çözüm bulunması artık zaruri hale gelmiştir. Kimse kulağının üzerine yatamaz. Her gün bir kiracı-ev sahibi kavgasını konu eden haber okuyoruz. Nitekim önceki gün birt kiracı ev sahibini bıçaklayarak öldürdü. Daha beterini yaşamadan önlem alınmalı...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hakan Sönmez Arşivi

40+1!

25 Kasım 2023 Cumartesi 00:01