Siyasette ki kıvraklık başımızı döndürüyor

Düne kadar Sayın Cumhurbaşkanının 3 defa aday olması anayasaya göre mümkün değil ve diplomasının sahte olduğunu iddia edenlerin seçim süreci boyunca bunu dile getirmiyor olması garip bir durumdu. Kaldı ki bütün bunları görmezden gelip muhalefetin Erdoğan'ın karşısına aday çıkarmak yerine anayasayı yok sayan birinin kanunsuzluğuna ortak (olmam) diyerek neden seçimden çekilme gereği duyulmamıştı.

Oysa ki bakıldığında 14 Mayıs 2023 genel seçimleri hem muhalefet hem de Türkiye açısından tarihi fırsattı. Ama muhalefet Sayın Erdoğan’ın en zayıf dönemini kaçırarak 81 milyonu kendi elleriyle 5 yıllığına daha Ak Parti hükümetine teslim etmeyi başarmıştı.

Çünkü muhalefet yoktu! Ve bu sayede Sayın Erdoğan sadece 2024 yerel seçimlerini kazanmakla kalmayıp aynı zamanda çok istediği anayasa değişikliğine ulaşması zor değildi.

Ve bugün yaklaşan yerel seçimler öncesi Sayın Kılıçdaroğlu başarısızlığını kabul etmeyip CHP genel başkanlığı koltuğunu bırakmazken Sayın İmamoğlu’nun da var olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini unutup CHP’ye ayar verme gayreti içinde olması sadece CHP’ye zarar vermekle kalmaz aynı zamanda ellerinde bulunan büyükşehir belediye başkanlıklarını riske atar. (Bu arada “Walking Mayor” Yürüyen Bolu Belediye Başkanı Sayın Tanju Özcan’ın katkılarını da unutmamak gerekir.)

Bakın karşımızda “yemeğe ekmek bulamasam da Reisten vazgeçmem” diyen bir kesim var ve bizler bu toplumu; Haklarının bilincinde olan topluma dönüştürmediğimiz sürece kendisini dinen sömürüp, açlığa mahkum eden siyasete biat etmekten asla kurtaramayız.

Ve eğer ki 2024 yerel seçimlerine ittifak yerine her parti kendi adayı ile yola devam etme kararı alırsa sonuç 2019 yerel seçimlerindeki gibi başarı ile sonuçlanmaz. Çünkü (rabbena hep bana) düşüncesi ile yani Sayın Akşener’in 2019 yerel seçimlerinde CHP’yi destekledi 2024 seçimlerinde de destekler düşüncesinde olmak kurnazlığa girer.

Örneğin; 2019 yerel seçimlerinde CHP ve İYİ parti ittifakı ile seçime giren ve hali hazırda Tekirdağ Büyükşehir Belediye Balkanı olan Sayın Kadir Albayrak yüzde 51.18 (318.246) oy alırken, Ak Partinin adayı yüzde 43.85 (272.619) oy almıştı. Yani Sayın Kadir Albayrak İYİ partinin de desteği ile (45.612) oy farkı ile belediye başkanı seçilirken CHP 2024 yerel seçimlerine Sayın Meral Akşener’in İYİ partisinin desteğini almadan girerse CHP sadece Tekirdağ’ı değil Ankara ve İstanbul’u da Ak Partiye iade etmek zorunda kalır.

Hal böyleyken Sayın Akşener’in 2019 yerel seçimlerinde İYİ parti olarak CHP’nin adaylarını destekledik 2024 yılında da sizin İYİ parti adaylarını desteklemeniz gerekiyor derse ve kalkıp da Tekirdağ, Çanakkale, Edirne ve diğer illerde İYİ parti adayı ile gireceğiz teklifinde bulunursa bu onun en doğal hakkıdır.

Bugünlerde tarafıma; Cumhur ittifakına katılan Sayın Sinan Oğan’a neden Ak Parti görev vermedi. Sorusu yöneltiliyor. Şöyle izah edeyim. Bence Sayın Cumhurbaşkanı Sinan Oğan’ı İstanbul ya da İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı olarak hazırlayacak. Ya da Sayın Sinan Oğan’ı İstanbul’a Sayın Süleyman Soylu’yu da İzmirden aday gösterilebilir diye düşünüyorum. Eğer dediğim gibi olur Sayın Oğan ve Sayın Soylu olasılığı değerlendirilirse 2019 yerel seçimlerini İYİ partinin desteği ve Saadet Partisinin aday çıkarmasıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanan Sayın İmamoğlu’nun bu defa sadece CHP seçmenin desteği ile seçimi kazanması mümkün değil. Kaldı ki Sayın İmamoğlu bunu bile bile kaybedeceği seçime girip siyasi kariyerini bitirmeyi asla göze almaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hakan Sönmez Arşivi

40+1!

25 Kasım 2023 Cumartesi 00:01