1 yılda 2 kez fakirleştik!

İNSAN yeni bir yıla girdiği günün sabahında geçmişini değerlendirmek bu yıldan umutlarını düşünmek ister değil mi? Bunu Namibya'da Kenya'da Togo'da önünde yaprak elinde mızrakla gezen Papua Yeni Gine'de bile düşleyebilirsiniz. Türkiye'de bu AKP iktidarı ile asla düşünemezsiniz.. Biz daha yeni yıla girmeden, yeni yıl bize girmeye başladı bile. Motorine 1,29 TL, benzine 0,61 TL, LPG’ye 0,78 TL zam geldi.Diğerlerine ne olacak düşünmek yazmak bile istemiyorum. Tuvalet kağıdının 150 lira olduğu bir ülkeden bahsediyoruz elbette. Birde esnafa 'dolar düştü zamları geri al' diyen hükümetimiz var evlere şenlik, bindirdikce bindiriyor, elektriğe korkunç zam geldi, alt limit yüzde 50, doğalgaza yüzde 25 zam, asıl kara kış şimdi başlıyor.
 

Emekli ve memur kumpasa getirildi
Elektrik, doğalgaz ve petrol zammı 31 Aralık 2021 günü yapılsaydı 2021 enflasyonu daha yüksek olurdu. Yani olası rakam yüzde 38 desek bu zamlarla hızla enaz yüzde 45-46 olacaktı. Memur ve emekli daha yüksek zam alacaktı. Bu AKP hükümeti tarafından memur ve emeklinin maişetine hakkına kurulan yapılan bir kumpastır. TÜİK'de bu kumpasların yardımcısıdır. Yazıklar olsun! Hem zamlara, hem de kumpaslara.İnsanlar inadına bu akşam yapıldığını düşünmekte haklılar.Gerçekten inanılır gibi değil…
 

Nereye baksak zam yağmuru yağıyor
Önceki gece yeni yıla girer girmez; Benzine 61 Kuruş, Elektriğe %52, Doğalgaza %25 zam geldi. Dolar 18 lirayken Benzin 10 TL idi. Dolar 13 liraya düştükten sonra Benzin 12 TL’ye yükseldi. Dolar yükseldikçe zam geliyor, Dolar düştükçe daha çok zam geliyor. Diyoru mki vallahi billahı Haram zıkkım olsun, Yazıklar olsun! Dolar 18 TL den 12TLye düşünce benzine 62 kuruş indirim gelmişti, Dolar bugün tekrardan 12 TLden 13 TLye çıkınca Benzine 68 kuruş zam geldi. Yönetilemeyen sağlıktan ekonomiye içten dışa hızla savrulan Türkiye’nin özeti budur işte.. Soralım bakalım..Nasıl ? Başkanlık sisteminden memnun musunuz ? Üşüyor musunuz ?Neden ? Hani orda burda şurda onyüzbinmilyon metre kare doğalgaz bulmamış mıydık ? Riz öyle demedi mi.? Haydi o'zaman... Halaya..Halay nerede kaldı be ?
 

Köprüden geçişlere zamcık!
Köprülere örtülü zam geldi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İstanbul'da 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak köprü ve Avrasya Tüneli ücretlerini açıkladı. İstanbul’daki iki köprü de her iki yönde geçiş ücretli oldu. Biz buna zamcık diyoruz. Bir geçiş 8.25 iki geçiş 16.5 ama. Halay Başı tek geçişe bakar hem hep 50 liralık benzin alıyorlar ya.. Gerçi şu anda 50 lira ile 4 litre benzin ya alır ya alamazsın Geçtiğimiz yılbaşında 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri geçiş ücreti tarifeleri yüzde 26 zamlanmış ve otomobillerin geçiş ücreti 10.5 liradan 13.25 liraya yükseltilmişti.
 

Avrasya tek yön 53 lira!
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada ayrıca, ”Avrasya Tüneli'nde ise otomobil geçiş ücreti 05:00 24:00 saatleri arasında tek yönde 53 TL, 00:00 – 05:00 saatleri arasında yüzde 50 indirimli olarak 26,50 TL olarak belirlenmiştir” denildi.
 

İğneden ipliğe her şey zamlanıyor
AKP nin yeni yıl hediyesi vatandaşımıza sadece zam oldu. Elektrik, doğalgaz akaryakıt devasa zamlarla yeni yıla girdi. Vatandaşına yük üstüne yük bindiren ve Milletini müşteri gibi gören anlayış sona ermeden biz gün yüz görmeyeceğiz dostlar. Acı gerçeğimiz işte bu umarım 2022 yılı bu alanda kurtuluşumuz olur. Hemen Seçim ile milletimiz rahat bir nefes alır. Gerçekten yeter artık. Benim güzel ülkemde 66 milyon kişi aç ve yoksul. Tüketici Hakları Derneği’nin hesaplamalarına göre Türkiye’de 16 milyon kişi açlık, 50 milyon kişi yoksulluk yaşıyor. Aç ve yoksul sayısı 66 milyon kişiyi buluyor.
Ülkenin yüzde 85' i aç ve yoksul!
Son aylarda döviz kurunda görülen yükselme ve buna bağlı olarak maliyetlerdeki artış gerekçesiyle birçok temel mal ve hizmet fiyatları yükseldi. Ancak TL’den dövize yönelişi engellemek için uygulanmaya başlanan ve “kur korumalı mevduat” olarak adlandırılan tedbirlerle, döviz kuru önemli ölçüde geriletilmiş olmasına rağmen etiketler değişmedi. Artan fiyatlar aynı kaldı. Aralık 2021 itibariyle gıda fiyatlarındaki artış yüzde 25,75 olarak hesaplandı. Böylece, ücretli çalışanların ve emeklilerinin geçim şartları daha da ağırlaştı.
 

İşçi emekli daha çok yoksullaştı
Benzeri yüksek oranlı artış Kasım’87 seçimlerini izleyen ayda da (Aralık 1987) gerçekleşmişti. Bu çalışmanın yapılma fikri de anılan dönemde başta kamu tarafından üretilen mal ve hizmetler olmak üzere yaygın ve yüksek oranlı zamların aile bütçesinde yol açtığı ağır tahribatı hesaplayabilmek hedefine yönelikti. TÜRK-İŞ Araştırmasının Aralık 2021 ayı sonucuna göre;
Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 4.013,26 TL’ye, Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 13.072,51 TL’ye,Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 4.926,94 TL’ye yükseldi."
 

Trilyonluk vergi yükü garibana
Bu yıl toplam 1,4 trilyon₺ vergi ödeyecek olabiliriz, bunun 786 milyarı sadece iki dolaylı vergiden, ÖTV-KDV’den toplanacak da olabilir, 1 Ocak sabahına büyük zamlarla da uyanmış olduk. Ama poşet ücreti üç yıldır olduğu gibi bu yıl da 25 kuruş olarak belirlendi. Ancak bakınbu mühim ! Poşet 25 kuruş içindeki vergi 29,5 kuruş. Poşetin içinden çık çıkabilirsen.25 kuruşluk poşete isyan eden yurdum insanı yukarıda yazılı zamlara onlarla gelecek deva<sa zamlara gıkını zor çıkarıyor ama. Tabi artıkmüleknin 54 milyonluk bölümü
 

Cumhuriyet tarihinde ilki AKP başardı
Cumhuriyet tarihinde bir ilk gerçekleşti ve kişi başına gelir ilk kez 7 yıl arka arkaya düştü. Buna rağmen en zengin %20’nin milli gelirden aldığı pay %46,3’ten %47,5’e yükseldi. Sürekli derinleşen fakirleşme, azalan kişi başına gelir ama birilerinin büyüyen porsiyonları var artık ülkemizde
 

Siyasetin kalitesi de yerlerde
Ekonomik dengenin bozulması iktidar sahiplerini ağzına da yansıdı. tepeden tırnağa hakaretler yağdırmaya devam ediyorlar. Geçen yılın son güünde “Siyasi eşkıya, kalibresi bozuk, cins, cibilliyeti bozuk, adam değil, kifayetsiz muhteris" sözcükleriyle Kılıçdaroğlu'na yüklenen Cumhurbaşkaın Erdoğan'a yanıt gecikmedi. Hakaretleri sıralayan Kılıçdaroğlu "Erdoğan. Hepsi geçecek. Güzelce dinlen, ilaçlarını sakın ihmal etme. Üzmesinler seni. İyi yıllar" yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu "Bu yıl ekonomimiz gibi demokrasimiz de her gün yeni bir darbe aldı. Boğaziçi Üniversitesi'nin demir kapısına kelepçe vurulması ile “Merhaba” dediğimiz 2021 yılını, Milli Eğitim Bakanlığı kapısına takılan asma kilit ile uğurluyoruz. Ancak milletimiz unutmasın ki, gecenin en karanlık anındayız, yani şafak sökmek üzere"şeklinde konuştu.
 

Omikron sarmış dört bir yanımızı
Şimdi gelelim. çağımızın belası Covid-19'a . Omikron varyantı Avrupayı dünyayı kasıp kavururken bizde hep açıklamalar " Bizde yok etkin değil" yönünde idi. Bu işin uzmanları öyle olmadığın ülkenin dört yanının kan kırmızıdan bordo renge geçtiğini söylüyor. Nihayetinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da gerçeği kabul etti. Şu anda Rt 1.39 ve test yaptıran her 100 kişiden yaklaşık 11'i pozitif.2022 sağlık dolu olsun diyelim yine de.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, “İstanbul’da vakalar 10 günde 5 kat arttı. Toplam vaka sayısının yarısından fazlası İstanbul’da. Tam anlamıyla İstanbul patladı diyebiliriz.” İstanbul’da artış tam tamına yüzde 500. Şaka gibi ama oran bu. Geçen hafta İstanbul’da günlük vaka sayısı 4 bindi. Bu hafta kaç biliyor musunuz? Tam tamına 20 bin 500. Artış beş katı." dedi.
Vakaların %52.3 ü İstanbul'da Bakan Koca açıklamasında "Daha önce görülen vakaların %22,4’ü İstanbul’da idi. Son 10 günde ise vakaların %52,3’ü İstanbul kaynaklı. Bu durum yakın gelecekte tüm illerimizde yaşanabilecektir Son 10 günde İstanbul’da vaka sayılarında yaklaşık 5 kat artış görülmesine rağmen hastaneye yatışlar %6,2 arttı. 10 günde vaka sayıları ülke genelinde iki katına çıkmış olmasına rağmen hastaneye yatışlarda %4,6 artış yaşanmıştır. Son 1 ayda vefat eden vatandaşlarımızdan 60 yaş üzeri olanlar tüm vefatların %87,21’idir. Bununla birlikte vakaların ise %16,81’i 60 yaş üzeri vatandaşlarımız dır." dedi.
 

İstanbul tam anlamıyla patladı diyebiliriz
Koca, "Eğer İstanbul’daki vaka artış oranı Türkiye genelinde olsaydı bugün en az 100 bin vakadan bahsediyor olurduk. Allah'tan bu oran henüz genele yansımadı. Normalde İstanbul Türkiye nüfusunun 5’te biri. Ama toplam vaka sayısının yarısından fazlası İstanbul’da. Tüm vakaların yüzde 52’si İstanbul’da tespit ediliyor. Tam anlamıyla İstanbul patladı diyebiliriz." ifadesini kullandı.
"Günlük vaka sayıları belki 70 bin olacak"
Vaka sayılarındaki artışın Omikron varyantı kaynaklı olduğunu söylen Bakan Koca, şu ifadeleri kullandı: “Şu anda İstanbul’da Omikron'a bağlı vakaların oranı çok yüksek. Çünkü İstanbul dışarıya en fazla bağlantısı olan kent. Omikron da Türkiye’ye İstanbul üzerinden girdi. Ve yayıldı. Bakın şaka değil. 10 günde 5 katına, 1 haftada 3,5 katına çıktı İstanbul’daki vaka sayıları. Büyük kentlerdeki yükseliş fena. Ankara’da da 2 katına çıktı vakalar. Geçen hafta 1200’dü Ankara’nın günlük vaka sayısı. Şimdi 2200. Belli ki, 1 hafta sonra Ankara’da patlayacak. Sonra tüm Türkiye. Günlük vaka sayıları bir süre sonra günlük 60 bin, belki 70 bin olacak. Gidişat bunu gösteriyor. Tek tesellimiz vaka sayılarındaki artışın hastaneye yatışlara ve yoğun bakımlara ve tabii vefatlara aynı oranda yansımıyor olması. Ama bu demek değil ki tedbirsiz davranmak gerek. Vatandaş tedirgin olmasın ama tedbirli olsun. Bu Omikron'la beraber kişisel tedbirlerin daha da önem kazandığını gördük. Eskiden 1,5 metre mesafe yeterliydi. Omikron ile bu mesafe 3 metreye çıktı belki. Bilmiyoruz kesin. Ama kesin bildiğimiz bir şey var, kapalı, havalandırmasız kalabalık ortamlara girilmemesi lazım. Bu iki ay en kritik ay, salgının da olanca hızıyla devam ettiği ay, bu dönemi de antikoru yüksek tutarak geçirmemiz öneriliyor. Henüz tam olarak oturmuş bir ilaç tedavisi de söz konusu değil ama o da birkaç ay içerisinde gerçekleşebilir. İstanbul için söylüyorum, İstanbul'da bir haftadan beri vaka artışı oldukça hızlı seyrediyor. Yukarı yönlü bir seyir başladı. İstanbul artık tamamen ortaya çıkmaya başladı, gerçekten İstanbul'da vaka sayısı çok yüksek.Önümüzdeki günlerde çok daha yüksek sayılara alışın, bunları bekleyin.
‘İki doz Sinovac ve bir doz BioNTech aşısı Omicron’a karşı yeterli değil’
Türkiye'de de kullanılan ve kamuoyu tarafından "Çin aşısı" olarak bilinen Sinovac'ın Covid-19’a karşı geliştirdiği CoronaVac aşısının Omicron’a karşı yeterli koruma sağlamadığına ilişkin yeni bir araştırma daha ortaya çıktı. Buna göre iki doz Sinovac aşısının ardından bir doz BioNTech aşısı da Omicron karşısında yeterince etkili değil.
 

İstanbul’da vaka sayısı çok yüksek
Prof. Dr. Tufan Tükek, tüm dünyayı tedirgin eden Omicron varyantı ve yılbaşı kutlamalarına karşı uyardı. Tükek, "İstanbul’da bir haftadan beri vaka artışı oldukça hızlı seyrediyor. Yukarı yönlü bir seyir başladı. Gerçekten İstanbul’da vaka sayısı çok yüksek. Bir virüs eve girdiği zaman 30 kişi varsa 30’u da enfekte olur" diye konuştu. Omicron varyantına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tükek, şu ifadeleri kullandı:
* Avrupa'da da bir aydır izliyoruz nasıl seyrettiğini, etkisi altına aldığını ve bu esnada Avrupa'da kısıtlamaya tekrar dönüldüğünü maalesef görüyoruz.
* Bizde işler durağan, hafif olumluya dönüş var gibiydi, ölüm oranlarında vaka sayılarında aşağı yönlü seyir başlamıştı.
* Avrupa'nın dibinde olmamız ve İstanbul'un birçok ülkenin uğrak yeri olması nedeniyle Omicron'un İstanbul'a gelme ihtimali zaten her zamankinden çok yüksekti.
* Bakan beyin de açıkladığı gibi Omicron Türkiye'ye geldi ve maalesef bu geliş geldiği rakamlarla kalmayacak çünkü çok hızlı yayılıyor.
* Özellikle gençler tabi ki çok fazla bir araya geliyor kafelerce vs, o ortamlarda nispeten az korundukları, korunmadıkları için bir tane virüsün olması yetiyor.
* Maalesef şu anda üniversite çağındaki gençlerde bu virüsün arttığını ve artmaya başladığını gözlemliyoruz.
* Bunun önümüzdeki süreç içerisinde de birçok kişiye yayılacağını tahmin ediyoruz. Bu süreç olumsuza doğru gidecek.
Yüksek sayılara alışın
* Her mutant virüs aşıyı zorluyor, normalde beklenti bir yıla yakın, on ay gibi bir süreçte böyle bir virüsün çıkacağıydı.
* Ancak Omicron daha erken ortaya çıktı, aşıların etkisi az olabilir endişesi yaşıyoruz.
* Biontech'in bile şu anki Omicron'a etkinliğinin ne kadar olduğu tam bilinmiyor ama yüksek antikor düzeyi sağlanırsa ancak o şekilde Omivron üzerinde bir etki elde edileceği düşünülüyor. Bunun için de en kısa zamanda tekrar bir rapel hatırlatma dozu olması öneriliyor. O derece kötü bir virüsle şu an karşı karşıyayız maalesef. Bu virüs olmasaydı aşağı yönlü hareket hakikaten Türkiye için olumluydu. Deltayla birleşip daha ağır hastalık yapabilir hale gelebilir o da korkutucu bir gelişme bize düşen şu an için virüsün çoğalmasını engellemek. Şu anda gençler dahil herkes, ağır geçirebilir. Biz tedbirli olacağız, dikkat edeceğiz.
Çift maske yada N-95
Yurttaşların kalabalık ortamlarda korunmak için mesafe önlemlerine uymasının yanı sıra çift maske de kullanabileceğini ifade eden Tükek, “Çift maske ya da N-95 takılmasını en azından kalabalık ortamlarda önerebiliriz. Toplu taşıma olmadan büyük şehirlerde bir yerden bir yere gidilemiyor. İşler hayat devam ediyor. Bir süre daha dişimizi sıkmamız gerekiyor. Herkes çok sıkıldı, çok bunaldı ama yakınlarımızı kaybediyoruz. Her şey allak bullak oldu, şu an bir türbülanstayız bunu geçmek için biraz daha sabretmemiz lazım. Bu virüsün varlığını bir kere inkar etmeyeceğiz bunun var olduğunu kabul edip ona yönelik ne tedbir almak gerekiyorsa da üstümüze düşeni yapıp o tedbiri alacağız” diye konuştu.
Ve dostlar. Bu yılın ilk yazıs sonunda. Yeni yıla dair umudum, dileğim; Yolumuz yolsuza, yüzümüz nursuza, ömrümüz arsıza denk düşmesin

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Oktay Apaydın Arşivi