Bu ülkede ölmek bile paralı!

Yıllardır ülkede en düzgün ve sistemli çalışan yerin cenaze işleri olduğunu söylerdim ancak sözümü geri alıyorum! Yazının ilerleyen satırlarında sebebini anlatacağım.
Tüm dünya ülkelerinde kovid salgını sebebiyle büyük sıkıntılar yaşanıyor. Ancak bizim ülkemizde durum biraz farklı. Test ücretleri belirsiz ve güvenilirliği konusunda endişelerim var. Oturup bir araştırma yaptım ve bunları paylaşmak istiyorum.
    ***
Malum, son zamanlarda herkes endişeli.“Acaba ben de mi korona oldum? Öksürüyorum, halim yok, boğazlarım kötü sanki...”cümleleri dolaşıyor ortalıklarda. Halinden tedirginlik duyan soluğu hastanede alıyor. Bana sorarsanız, filyasyon diye tanımlanan olay da kopmuş durumda. Zira HES kodu ile girip işlem yaptığımız yerlerin bazıları kovid dolayısı ile karantinaya alındı veya çalışmalarına süreli ara verildi. Ancak bugüne kadar tek bir yerden bile aranmadım ve beraberimdeki insanları da bugüne kadar arayan olmadı. Bu sebeple de bu kod ile işlem yapmak ne yarar sağlıyor çok anlamış değilim. 
    ***
Bir ara yurt dışına çıkma gerekliliğim oluştu ve korona testi yaptırmam gerekecekti. Fiyatları ve ne kadar zamanda test sonucunu alabileceğimi öğrenmek için yakın illerde bulunan hastaneleri aradım. Devlet hastanelerinin çoğu pandemi hastanesi olduğundan, oralardan randevu almak zor ve bulaş riski daha fazla olduğundan gitmekte tereddütlüyüz.
Her hastanede test ücreti ve sonucun verilme süresi farklı. İstanbul’da ve diğer illerde bulunan  hastanelerde, fiyatlar 220 liradan başlıyor ve 350-500 liraya kadar çıkıyor. Bir kaç tanesinde sonuçlar 40 dakika içinde veriliyorken, bazılarında iki gün sürebiliyor. Bu ücretlere muayene dahil değil.
Ancak;”Yurtdışına çıkarken bu test kabul edilebilir mi?”diye sorduğumda verilen cevaplar farklılaştı. Testin fiyatı 850 liraya çıktı ve sonucunu 2-3 gün sonra alabileceğim söylendi. 
Soruyorum; Yapılan testlerin farkı nedir? 40 dakikada verilen terstler ne kadar sağlıklı? Neden Sağlık Bakanlığı bu kadar büyük salgın yaşanırken test ücretlerine bir standart getirmiyor?  
    ***
Defin işlemleri için cebinizde en az 900 lira bulundurun!
Yakın zamanda bir aile dostumuzu, Balıkesir’e bağlı Edremit ilçesinde bulunan özel bir hastaneye ambulans ile acile getirdik.Yoğun bakıma yatırılması gerektiğini ve önce korona testi yapılacağını söylediler.”Vezneye gidip test ücretini yatırın, müdahaleyi öyle yapacağız” dediler. Vezneye 350 lira yatırdık, 40 dakika içinde test sonucu çıktı ve negatif dendi. Hastamızı yoğun bakıma aldılar. Test için ödediğimiz bedelin faturasını istedik, ne yazık ki alamadık! Yoğun bakımdan çıktığı zamanlarda oldu, ancak yeniden yoğun bakıma alındı.(oda da kaldığı gecelerin bedelini ödedik, ancak yoğun bakımda geçen sürelerden ücret talep edilmedi)
Oda fiyatları can yakıyor! Geceliği 400 lira ve yapılan işlemlerin, kullanılan her ilacın bedeli ayrıca faturaya yansıtılıyor. Eğer fatura istemezseniz kimse size ödeme yaptığınızda fatura teslim etmiyor. Hatta fatura istediğinizde sanki olağanüstü bir şey talep etmişsiniz gibi şaşkın bakıyor. Normalde bir ödeme yapıldığında, istenilmeden o faturanın sunulması gerekir yasal olarak değil mi? 
Biz, hastamızı 24 gün sonra yoğun bakım odasında kaybettik. 
    ***
Cenaze işlemleri için hastaneye çağrıldık. Ölüm belgesini beklerken mevtanın hastanede 400 lira karşılığında yıkanıp-kefenlenebileceğini söylediler.“Bu işleri belediyeler zaten ücretsiz yapmıyor mu?” diye sorduğumda ise, belediyenin sadece kefen vb.desteği sağladığını, diğer işlere karışmadığını dile getirdiler. Belediyenin sanırım gasilhanesi yoktu. Veya bu iş, bazı insanlar için zincirleme bir gelir kapısı olmuştu. 
Bitti mi? Hayır bitmedi...”Duası ve kefenlenme işleri için hoca ile görüştürebiliriz, ama onun ücreti farklı, siz konuşursunuz”dediler. Telefonla aradılar ve hoca efendi geldi. 
Trajediye bakar mısınız? Cenazeniz var ve siz morg kapısında para konuşuyorsunuz! Hocamız 500 lira karşılığında yıkama işini gerçekleştirdi. Ertesi gün koronadan dolayı az sayıda toplanmış kalabalığa cenaze namazı kıldırmaya geldi. 
Üzerinde imam olduğunu belli edecek hiç bir işaret yok. Bir T-Shirt, bir pantolon. Cenaze merasimlerinde bugüne kadar gördüğüm mikrofonlu okuma falan da yok. Bilmiyorum belki koronadan sonra sistem değişmiştir.  
Duasını bölmeden çalan cep telefonuna mesajla cevap verecek kadar da yetenekli bir gençti allah için...!
Diğer yerlerde de böyle sorunlar var mi bilemiyorum ama bulunduğum ilçede durum ne yazık ki böyleydi. İlgililerin ivedilikle bu sorunu çözmeleri gerektiğini düşünüyorum.
***
Övünülen sağlık sistemimizin ne kadar başarılı olduğunu hep birlikte görüyoruz. Sağlık Bakanımızın salgının ilk zamanlarında söylemiş olduğu tavsiyeye uymanızı öneririm.”Salgınla mücadele etmenin yolu, yakalanmamak!”
Gelecek günlerin hepimiz adına daha güzel olmasını diliyorum. Hastanelerde özveri ile çalışan sağlık ekiplerine sabır ve kuvvet diliyorum. 
Sağlıklı günler temennisi ile,
Sevgiyle kalın 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sevim Güney Arşivi